lauantai 31. elokuuta 2013

kotona taas



Paluun Suomenlinnaan olimme ilmoittaneet tapahtuvaksi sunnuntaina klo 13, siitä myöhästyttiin noin akateeminen vartti. Suorituksen kokonaisaikaan (14 kk 3 viikkoa) nähden siis mitättömän vähän. Länsi-Mustan ja Susisaaren välisestä salmesta sisään ajettaessa alkoi kuulua torvisoittoa ja iloisia huutoja, Suomen ja Merenkävijöiden liput liehuivat kuin maaottelussa. Jos lähtö aikanaan oli sotilaallisen komea ylilentoineen kaikkineen (kesäkuun 4.), oli paluu epäsotilaallisen iloinen. Puheita ei ehditty pitää, halaamisessa oli täysi työ.


Loppumatkasta tehty visiittilippujen laskenta osoitti, että Va bene oli vieraillut yhteensä 12 maassa, laiturissa näiden maiden liput nostettiin saalinkiin visiittijärjestyksessä, Eesti ensimmäisenä. Paluumatkan uusintalippuja ei nostettu, koska vain menoliput oli ostettu. Espanjan maakuntien lipuista lukuun mukaan kelpuutettiin Kanaria: siellä kuitenkin oltiin koko talvi (5 kk) ja purjehdittiinkin suomalaisen keskivertoseilorin purjehduskauden mailimäärä, 1 017 nm (1 881 km). Brittilippu sai paikan Gibraltarin takia, Quernsey kuitattiin sen omalla lipulla, vaikka red ensignea näkyi sielläkin käytettävän ilman erityisiä vastaväitteitä. Liputuskäytäntö siellä on ilmeisesti kutakuinkin sama kuin valuutassa: oma punta, jonka arvo on tasan yksi Englannin punta.

Matkan läntisin piste oli St Cruz de La Palma (17°46.00W), eteläisin Gran Canarian Pasito Blanco (27°44.75N). Koko matkan pituus oli 6 520 nm (12 062 km). Kanarian saarista eteläisin, El Hierro jäi käymättä (satama täynnä kun yritimme saada sieltä paikkaa), Isla Craciosalle emme päässeet maastalähtöbyrokratian takia. Purjehdittuja öitä oli yhteensä 24 ja toisaalta maissa vietettyjä kokonaisia päiviä (herääminen ja nukkumaan meno samassa satamassa) kertyi 309. Himopurjehtijan vinkkelistä siis melko löysää meininkiä, mutta matkailunäkökulmasta rentoa ja mukavaa. Va bene vieraili 98 eri satamassa, rantautumisia kertyi yhteensä 125 kpl. Meille uusia maailmanperintökohteita nähtiin 31, jakoa kulttuuri- ja luontokohteiden välille ei tehty. Yksi aineettoman kulttuuriperinnön kohdekin nähtiin, miettikääs sitä!


Juhlavan maihintulon jälkeen alkoi arki, kotonakin piti vielä siivoilla ennen asumaan asettumista. Yli vuoden tyhjillään olleeseen asuntoon oli kertynyt huomattava kerros pölyä huolimatta Esko- veljen paluutamme edeltäneistä imuroinneista. Veneeltä poiskuljetettavaa tavaraa kertyi melkein pakettiautollinen, Va benen vesilinja nousi ihan silmämääräisenkin tarkastelun perusteella useita senttejä. Vastaavasti kellarikomero alkoi näyttää melko täydeltä.

Aika usein olemme saaneet perustella autokuljetusta Marseillesista Travemündeen. Toiset kyselivät kohteliaasti, sisältyikö maakuljetus jo alkuperäiseen suunnitelmaan, toiset sitten suorempaan, että menikö teillä pupu pöksyyn, vai mitä? Idea siihen tuli kolmen vuoden takaisesta Svenska Kryssarklubbenin Medelhavet- julkaisusta, jossa tämäkin veneen takaisin tuonnin vaihtoehto oli esillä. Kun sitten menomatkan päätteeksi Kanarialla kuulimme Marokon kautta tulleiden veneiden positiivisia arvioita maasta ja satamista, jo päätetty maakuljetus yhdistettiin paluureitin muutokseen Marokon kautta. Sieltä oli hyvä luikahtaa Välimerelle ja maakuljetuksen ansiosta pääsimme tutustumaan Espanjan ja Ranskan etelärannikkoihin, jotka muuten olisivat jääneet näkemättä. Kun ne Kanaalin varren kellotornitkin tuli jo menomatkalla syynätyiksi melko tarkkaan.


Matkalla ihastelimme hallikauppakulttuuria, erityisesti Espanjassa. Barcelonassa oli useita isoja ja vilkkaita halleja. Paluun jälkeen piti heti mennä katsomaan Hietalahden hallia, missä Kauppatorin hallin myymälät ovat evakossa korjaustyön ajan. Aika paljon siellä meininki on samaa kansainvälistä tasoa: erikoismyymälöitä ja niiden lomassa pieniä mukavan tuntuisia ravintoloita ja kahviloita.

photo: Avel Nesvadba

Seuraavana lauantaina Va bene siirrettiin Suomenlinnasta kotisatamaan Särkälle, entinen paikka odotti siellä. Mukavalta tuntui sekin. Särkkä on meistä edelleenkin yksi maailman hienoimmista pursiseuran sijoituspaikoista, Merenkävijät ovat pitäneet siellä majaa jo 90 vuotta. Viime kesän avomeri- MM:ien aikainen kuva kertoo paljon sen kapasiteetista.



Matka on nyt paketissa. Tuoreeltaan paluun jälkeen tuntuu, että oli hienoa, kun älysimme aikanaan lähteä. Blogin profiilitekstiin kirjoitetut tavoitteet ja aikomukset ovat toteutuneet hyvin: sitä saatiin, mitä tilattiin. Kummallakaan meistä ei ole kuitenkaan sellaista tunnetta, että pitäisi uudestaan päästä kauas. Ainakaan hetimiten, saa sitten nähdä, miten aika vähitellen kultaa muistot. Me pysyimme terveinä ja vene kunnossa. Se toimi loistavasti merellä ja oli mukava koti satamissa.

Tämän viikon aikana blogin kävijämäärä ylitti 20 000 käynnin rajan. Kiitokset seuraajille ja kaikille lukijoille.

Kotona Temppelikadulla, 31. elokuuta 2013
Mari ja Jaska

On Sunday, the 25th of August we returned to Suomenlinna, from where we left 14 months and 3 weeks earlier. There was a small brass band playing and friends waving flags. We hoisted all the courtesy flags we had used during the trip, 12 all together. The total length of our trip was 6 520 nm. We had 24 nights on the sea and spent 309 whole days in the harbours, also very comfortable tourism. Eager sailors might consider it lazy action but the time table depends on the weather conditions and we didn’t have a hurry, indeed. We saw different cultures and became acquainted with several nice persons, both sailors and locals. On Saturday we took the boat from Suomenlinna to Särkkä. Särkkä has been a venue for different sailing events during the last 90 years when Merenkävijät Yacht club has had the harbour there, the aerial picture shows Särkkä during the off shore WM in 2012.

We have congratulated each others about the decision to make this trip: now we have hundreds of stories to get all the others bored in the elderly people’s home (hopefully not very soon). During the last days the number of visits in our blog has reached the limit of 20 000 single visits. We thank all of You for your interest in our trip.

In Temppelikatu, at home on 31st of August 2013
Mari and Jaakko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti