keskiviikko 21. elokuuta 2013

loppusatu


18.8. 13 Turku – Stenskär 35 nm
20.8. 13 Stenskär – Hanko 37 nm


Turusta on matkaa Nauvon Stenskäriin 35 nm, siellä Merenkävijöillä on oma tukikohta Janssonin perheen mailla, paikka on kaikkien matkapurjehtivien Merenkävijöiden vakiopysäkki. Janssonien kalastamat ja savustamat kalat ja suoraan kasvimaasta tulevat tuoreet vihannekset ovat vastustamattomia. Me saimme savusiikaa, tuoreita ahvenfileitä ja lähtiessä matkaevääksi vielä kuumia savuahvenia. Sauna lämmitettiin molempina iltoina. Vaikka keskikesän hehkuvat auringonlaskut ovatkin jo taakse jäänyttä aikaa, ovat elokuun loppupuolen illatkin vielä hienoja. Etelässä me aina mainostimme Itämerenpurjehdusta ja erityisesti Suomen saaristoa. Eikä siis todellakaan turhaan. Lähestyvästä syksystä huolimatta veneitä oli vielä yllättävänkin paljon liikkeellä.


Tiistaina purjehdittiin hyvä purjehdus Hankoon. Välillä kevyen tuulen vastaiset osuudet ajettiin koneella, mutta pääosin pääsimme purjehtimaan; ei aallokkoa, tasainen tuuli - hienoa. Hangon venesatamassa oli runsaasti tilaa, kausi alkaa selvästikin olla jo lopuillaan. Illalla olimme Hangon makaronitehtaalla (nimestään huolimatta rantaravintola) syömässä. Laskun loppusummasta näki, että kotona ollaan taas. Tästä me alamme hidastella kohti Helsinkiä.


Tämä on viimeinen varsinainen päivitys Meripostikorttiin, Helsinki on jo seuraavan oven takana. Palaamme vielä näille palstoille kotiinpaluun raportoinnilla ja sen jälkeenkin tilastojen julkistamisella. Ja vielä muistin virkistykseksi: jos olette ns. hoodeilla sunnuntaina 25.8. klo 13 tai siinä main, tervetuloa silloin tapaamaan meitä Suomenlinnan Valimon rantaan. Mitään erityisiä ruokapitoja ei ole järjestetty, mutta kuppi kuohuvaa voidaan luvata. Ennen kaikkea, olisi hauska tavata teitä.

Meripostikortilla on ollut yhteensä hieman alle 20 000 käyntiä, viikoittaisia käyntejä on siis ollut yli 300. On ollut lämmittävää huomata, että matkamme on jaksanut kiinnostaa teitä. Ja sitten, aivan lopuksi loppusatu:

Näin he purjehtivat ja purjehtivat, päivän toisensa jälkeen kohti auringonnousua ja niin eräänä päivänä Suomenlinnan kirkontornin kovin tuttu silhuetti ilmestyi horisontissa näkyviin. He katsoivat toisiinsa ja hymyilivät, ainakin Mari hymyili.

- Tältä mereltä emme enää lähde pois. Täällä on paljon saaria ja kaikissa niissä sauna, joka odottaa vain meitä!
- Eikä niissä kysytä passia, vaikka tulisi aivan naapurikunnasta saakka.
- Täällä ei ehkä saa kahta leipää eurolla, mutta täkäläinen leipä on puhdasta, suomalaisten talonpoikien leipomaa leipää.
- Niin, ja vaikka iso osa hinnasta voikin jäädä kauppiaan pussiin, se kuitenkin kasvattaa bruttokansantuotetta mukavasti.
- Ja Arkadiankadun Alkossa on hyviä viinejä, joita ei ole pilattu uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä!
- Kyllä me varmaan pärjäämme, vaikka ilkeä Jutta- noita onkin poissaollessamme käynyt leikkaamassa vaivalla ansaitsemamme eläkkeen superkarttumasta 6 %.

Heidän näitä puhuessaan he äkkiä huomasivatkin jo olevansa Varvilahdessa, missä Jukka ja Teemu olivat ottamassa köysiä vastaan ja Kaisu ja Mikko jo kantoivat höyryäviä Carbonara- lautasia Valimon terassipöytään.


Sen pituinen se - da nada


From Turku to Stenskär there is only a short day trip (35 nm), to Hanko another similar one. The sailing has been enjoyable: light winds, no high seas. In Stenskär our yacht club has a base hosted by a local professional fishing family, the Janssons. They also provide us with freshly smoked fish and vegetables directly from their own garden. After this posting we’ll return with the news of homecoming and still later with the statistics of the trip. Meripostikortti has had over 300 visits / week, altogether nearly 20 000. We thank you for your interest, wherever you might be. /J/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti