keskiviikko 26. syyskuuta 2012

makuuhaavoja

16.9 – 3.10. 12 Lagos


Sinesistä, Vasco da Gaman syntymäkaupungista tultiin tänne Lagosiin, 75 nm. Lagos on selvästi rantalomakohde, erityisesti englantilaisia tuntuu, näkyy ja kuuluu olevan paljon. Baarien edessä, normaalien menuesitteiden sijaan on esillä jalkapallo-otteluiden suorien lähetysten ajat. Yksi sataman baareista ilmoittaa ohjelmassaan olevan ”live sport” – toivottavasti ei kuitenkaan keihäänheittoa tai kuulantyöntöä, me ollaan aika lähellä rantaa.


Aikaisemmin on ollut puhetta Portugalin komeista satamatoimistoista, sellaisista suomalaisten kunnantalojen kokoisista. Kelpaa tässäkin pytingissä kolmen satamaa pyörittävän toimistoihmisen tehdä töitä – tekevätkin tehokkaasti ja ystävällisesti. Lagos on tähän mennessä nähdyistä Portugalin satamista, Cascaisin ohella, tehokkain ja myös kallein. Va benen päivävelotus on suurin piirtein kahden tähden hotellihuoneen luokkaa, viikkotaksa on onneksi vähän edullisempi.

Heti satamaan asetuttua aloitettiin veneen tarkistus- ja kunnostustyöt. Marinan yleismies Francisco vaihtoi Pohjankurussa ennen vesillelaskua asennetut sinkit uusiin ja teki samalla pohjan yleistarkastuksen. Potkurin pikkusinkit olivat syöpyneet pois kokonaan, vain ruuvit olivat muistona. Francisco hoiti homman snorkkelivarustuksessa, väitti näin ehtivänsä pullovarustusta ketterämmin esimerkiksi kädestä lipsahtavan ruuvin perään. Vesirajan yläpuoliset hommat tehtiin omin väin. Takilasta tarkistettiin, että siellä on kiinni kaikki, minkä pitääkin ja sellaiset osat liikkuvat, joiden pitääkin. Ja että liikkuva köysistö on ehjää.


Maston kansivalo oli jossakin vaiheessa palanut, se piti uusia. Aivan huvivenesataman vieressä sijaitseva venetarvike- ja telakkayritys Sopromar on loistava liike: palvelu todella pelaa. Se mitä ei ole, tilataan ja toimitetaan nopeasti. Sieltä löytyi suoraan hyllystä mastoon tarvittava traktorin lamppukin.

Edellisen takilantarkastuksen yhteydessä Jaska huomasi, että hyvin voidellut vanttiruuvit pyörivät itsestään takaisin auki sen, mitä kiristäjä hampaat irvessä sai kiristetyksi. Siispä Sopromarista hankittiin erikoispitkät sokat vanttiruuveihin, aikaisemmin yritetyistä alan liikkeistä sellaisia ei löytynyt, ainakaan haponkestävästä kamasta väännettyjä. Polttoainesuodattimet menivät vaihtoon. Edellinen öljynvaihto on niin tuoreessa muistissa, ettei siihen vielä ollut tarvetta. Lisää öljyä ostettiin mukaan kuitenkin, kun sitäkin nyt hyllyssä oli, aivan oikeaa merkkiä. Va benen varustuksesta puuttuvat pari otsalamppua tulivat tilattuina alle 12 tunnissa ja kanisterien sitomiseen tarvitut remmit tehtiin parissa tunnissa. Kannelle hankittiin kaksi varakanisteria dieselille, nyt sitä saadaan mukaan yhteensä 330 litraa. Se riittää 4,5 vrk yhtäjaksoiseen koneajoon eli täältä Porto Santoon, jos vaikka tarvittaisiin. Siperia opettaa. Sitten vene pestiin ja puleerattiin perusteellisesti, sisältä ja ulkoa.


Helsinkiläinen Lucky Lady-vene tuli seuraavana päivänä, kaksi ARC:n sotalippua keulastaagissa, toinen viimevuotinen ja toinen aivan tuore. Se oli vasta palaamassa edelliseltä kierrokselta, suoraan Azoreilta tänne ja on nyt heti suuntaamassa toiselle. Taisi kipparia jäädä kaivelemaan viime vuoden neljäs sija luokassaan. Nyt vene on tyhjänä tässä meidän vieressä, odottaa kipparia ja uutta miehistöä saapuvaksi kuuden viikon kuluttua.


Velimies Esko ja vaimonsa Tuula tulivat sunnuntaina kylään, sukurakkauden lisäksi matkan osamotiivina oli varmaan myös Suomen syyskuu. Jonkun esitteen mukaan Lagosissa on kesäkaudella sadepäiviä vähemmän kuin yksi vuodessa. Kesä on siis täälläkin ohi: aamulla satoi ihan simona ja sataman vesi muuttui kuraiseksi ja haisevaksi, kaupungin läpi kulkeva joki muuttui hetkessä aivan oikeaksi joeksi. Sääihmiset kuitenkin lupailevat kelien palaavan kuntoon heti alkuviikosta. Tämä säähäiriö oli peräisin nyt jo kuolemassa olevasta trooppisen myrskyn poikasesta, joka pyöri Madeiran lähistöllä. Sen tuulet olivat karttojen mukaan yli 25 ms.


From Sines, the birth place of Vasco da Gama, we arrived here in Lagos. Marina de Lagos is the best, most effective and expensive pleasure boat harbour in Portugal. Now we have been in Portugal over one month, still have one more week to stay until the additional crew from Finland (Kaisu and Mikko) arrives. My brother Esko and sister-in-law Tuula visited here, brought lots of new novels and some forgotten things. Cleaning and fixing the boat for the crossing over to Porto Santo./J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti