perjantai 18. tammikuuta 2013

pupillit väärinpäin

Sunnuntaina pyöräiltiin vanhaan kaupunkiin. Katedraalin eteen oli kerääntynyt paljon väkeä, paikallinen iso bändi soitti epäkristillistä musiikkia pupillit väärinpäin. Innostuneesta yleisöstä päätellen äänitasot olivat kuitenkin aivan kohdallaan – meille riitti vielä parin kulman taaksekin. Katedraali itse edustaa viimeisen suuren muutoksen (1915) jälkeen uusklassista tyylisuuntausta. Täälläkin oli Kolumbuksen talo; vanhojen karttojen kokoelma ja Amerikan prekolumbiaanisen ajan pienoisveistosten kokoelmat olivat sen parasta antia. Vaikka atsteekkien ja tolteekkien kulttuureita on totuttu pitämään väkivaltaisina, veistokset vaikuttivat lempeän humoristisilta, koiratappelukin näytti lähinnä tangomarkkinoiden menolta.


Tänne tultiin vuosihuoltoon ja siihen kuuluu kunnon siivousoperaatio. Siinä tämä viikko onkin pääosin mennyt. Teakkansi jynssätty niin kuin se on tapana noin kerran vuodessa tehdä - perusteellisesti. Veneen sisätilojen suursiivous syksyiseen malliin on aloitettu, sitä jatketaan vielä kuivalla maalla, ihan niin kuin on Skurussakin aina tehty. Ainoa ero nyt on se, että siivottava vene on Suomessa yleensä paljon tyhjempi.


Telakkaan, liikkuvan travel liftin alle ajettiin aamulla kello yhdeksäksi, jo vähän ennenkin sovittua aikaa. Mutta samasta laiturista lähtenyt belgialaisvene ehti ennen meitä. Sen kippari ei ollut aivan varma, missä kohtaa hänen veneensä vetolaite oikeastaan on, vasta kolmas yritys osui kohdalleen eli potkurin viereen. Maihin noston jälkeen siitä vielä irrotettiin peräsin, onneksi sen paikka sentään oli tiedossa. Me saimme, runsasta tuntia myöhemmin runsaasti ylöspäin sojottavia peukkuja, meillä kun veneen kylkeen oli selvästi merkitty vetolaitteen paikka.


Kone on nyt huollettu siten, kuin se on aina totuttu tekemään ennen ylös nostamista: öljyt, kaikki suodattimet ja sinkit (kylmäkoneen jäähdytysputkenkin!) on vaihdettu, vesipumpun siipipyörä on vaihdettu uuteen, vaikka se vielä olikin aivan ehjän oloinen. Siipipyörä tässä erinomaisessa Volvossa on aikaisempaan verrattuna suurikokoisempi, eikä se hievahtanutkaan mihinkään entisillä ulosvetämisen konsteilla. Rannan hyvin varustetusta Volvo-kaupasta sai (ostaa, ei erityisen edullisesti) ulosvetäjän, jossa tilapäisasentajan riemuksi oli jopa direktiivin edellyttämä käyttöohje suomeksi. Tarkasti ohjetta noudattamalla jvoksubyä tuli hlbosti vlos ja tumbbutkin säilyiväd ehjinä. Eläköön EU!


Rolnauticin kanssa oli sovittu telakoinnista, etukäteen meille oli muodostunut hyvä käsitys telakan toiminnasta. Kaikki sovitut työt on teoriassa hyvin aikataulutettu. Pohjan maalaus on tilattu telakalta, kylkien siivouksen ja vahauksen tekee toinen yrittäjä. Ajattelimme että kaksi huono-olkapäistä eläkeläistä voi osaltaan auttaa Kanarian pahaa työttömyystilannetta (37%) teettämällä itselle hankalat työt paikallisilla. Päivien kuluessa olemme joutuneet vähän tarkistamaan käsitystä. Työt, joiden tekeminen vaatii edellisen vaiheen valmistumista tai kuivumista ja joilla on eri vielä tekijät, eivät täysin (!) pysy aikataulussa. Olimme varanneet hotellihuoneen kahdeksi yöksi ja sitä oleskelua piti jatkaa vielä yhdellä lisäyöllä. Halusimme pois telakalta ennen viikonloppua ja nyt vesillelasku on luvassa lauantaina, puolenpäivän jälkeen. Ans kattoo, ne on herran puheet herkässä.


Saimme jouluksi Jukka H:n suositteleman nettibuusteri Bear Extenderin, joka on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja hyvin toimivaksi vehkeeksi. Nyt tällä ylettimellä on sitten katsottu Suomen television uutisia, aikaeron vuoksi jopa melkein reaaliajassa. Ja paljonko se nyt sitten ihmisen onnellisuutta lisää, onkin taas toinen juttu.


First week of our one month long stay in Las Palmas has gone mostly in the yearly service of the boat, which normally is done in the autumn, before the see freezes. The local boat yard has a good reputation. Organizing the works between contractors has not gone totally seamless, we had to extend our hotel stay for one more night. The neighboring boat crew, a Belgian one, has done the same works themselves. But they are three and everyone has healthy shoulders. The estimate launch is on Saturday, between noon and half past. Let’s see. /J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti