perjantai 11. tammikuuta 2013

Vuosihuoltoon Las Palmasiin

3.1. 13 Puerto de Mogan - Pasito Blanco 9 nm
8.1. 13 Pasito Blanco – Las Palmas 35 nm


Leena ja Tevi, entiset erityismukavat naapurit Keravan ajalta ja nykyiset ystävät, tulivat katkomaan talven selkää Maspalomasiin. Tapaamisesta oli sovittu hyvissä ajoin, joten me siirryimme Puerto de Moganin runsaiden palvelujen ääreltä hiljaiseen Pasito Blancoon jo päivää ennen heidän tuloaan. Pasito Blancoa olemme kehuskelleet ennenkin: jos ei kaipaa peruselintarvikkeiden (= pieni Spar-kauppa) lisäksi juuri mitään palveluja ulkopuolelta, se on erinomaisen mukava paikka. Rannassa on pieni yksityistalojen muodostama vartioitu yhteisö, marina ja siihen liittyvä telakka. Täksi kaudeksi aallonmurtajan päähän on valmistunut kahvila ja sen uima-alue. Kylän vieressä olevan tummahiekkaisen pienen uimarannan kautta kalliorantaa pitkin pääsee, meno tosin vaatii paikoin nelivetoa, kävelemään Melonerasin ja Maspalomasin ravintola- ja hotellialueelle.


Tevillä ja Leenalla oli kaiken aikaa auto käytössään ja me loisimme siinä. Matkaopaskirja suositteli käyntiä mm. Agüimesin ja Ingenion ”viehättävissä pikkukaupungeissa”. Ingenio tuntui olevan yksi pitkä katu, joka äänin 4-0 todettiin yhdellä läpiajamisella nähdyksi, mutta Agüimesissa sentään pysähdyttiin ja jalkauduttiin. Paikkakunnan komeaksi kehuttu uusklassinen kirkko oli kuitenkin tylysti suljettu kolkuttajilta. Onneksi katukahvila oli auki ja siinä sopiva varjoisa pöytä. Koulutettujen krokotiilien ja papukaijojen showkin olisi lähistöllä ollut tarjolla, mutta erityistä tarvetta sen näkemiseen ei esiintynyt.


Sunnuntaina ajeltiin melkein ilman tavoitetta kohti kartalta silmiin osunutta Fatagan kylää: tie nousi korkealle ja näköalat olivat aika komeat. Itse kyläkin tuntui mukavan kodikkaalta, rakennusten skaala oli pre-turistinen, sopivan matala ja kylän paikka rinteessä tarjosi vaihtelevia kujanäkymiä.


Maspalomasin ja Playa del Inglésin välissä sijaitsevat Maspalomasin hiekkadyynit. Se on aidosti saharalaiselta tuntuvaa maisemaa kameleineen, hiekka ei kuitenkaan ole tuontitavaraa vaan paikallista. Suurin osa dyyneistä on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, lopusta osan ovat vallanneet nudistit.


Maanantaina sitten hyvästeltiin ystävät, joiden kanssa on rakennettu omakotitaloja samaan aikaan, kottikärryjä ja sähköä toisillemme lainaten. Tiistaiaamuna varhain Va bene suuntasi taas kohti Las Palmasia. Keli oli kevyt 2-3 ms, mutta vastainen, kiihdytysalueellakaan ei tuulen nopeus noussut yli 7 ms. Mielenkiintoista oli tuulen kaartuminen rannan suuntaisesti: kun reittimme kääntyi pohjoisemmaksi ja lähtiessä itäisenä huokailleen tuulen olisi toivonut aukeavan purjehduskelpoiseksi niin eikö mitä, tuuli kääntyi kanssamme samanaikaisesti. Volvo teki sitten taas täyden työpäivän.

Tulimme Las Palmasiin siestan aikaan ja marineron työpäivä loppui juuri silloin. Tulokasveneet pakkautuivat ensimmäiseksi yöksi satamatoimiston vastaanottolaituriin. Keskiviikkoaamuna saimme sitten paikan R-laiturista, ison suomalaisen katamaraanin vierestä. Näin liityimme kuukaudeksi tämän sataman suomalaissiirtokuntaan. Sen nestori on s/y Merilyn, joka on ollut täällä jo 10 vuotta, ja uuden naapurin, s/y Meridianin kipparikin kertoi viihtyneensä jo toista vuotta. Keväällä Meridianin matka jatkuu Välimerelle, kokonaan se ei siis ole tehnyt pesää tänne. Ensi viikolla Va bene nostetaan ylös telakalle vuosihuoltoon, ennen sitä veneen tiikkikansi pestään oikein kunnolla, pesuaineella ja pehmeällä harjalla.

Las Palmasin venesataman suulla on kahta sisäänmenoa erottava merkki, joka vasemmalle menijöille on punainen ja oikealle meneville vihreä – todella kätevää.


Already second time during this trip we left Puerto de Mogán for Pasito Blanco, a quiet small marina and community of private houses near the big holiday resort of Maspalomas. There we spent three days with our good friends Tevi and Leena, our former neighbors from Kerava. In their car we drove around and found some picturesque villages. The next harbor then was Las Palmas, where we stay for a month. During this time Va bene will be taken up to the dry land and she gets a new layer of antifouling paint. /J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti