torstai 27. joulukuuta 2012

Tapaninajelu

26.12.12. San Sebastian de La Gomera – San Miguel 29 nm


Vielä ennen joulua ehdimme vuokrata auton pariksi päiväksi San Sebastianin ulkopuolisen maailman näkemiseksi. Päätimme pysytellä melko isoilla teillä, Mikon ja Kaisun aikaisemmat kuvaukset laakerikivillä päällystetyistä jyrkistä ja kapeista rotkojen reunateistä vakuuttivat. Garajonayn kansallispuisto, myös maailmanperintöluettelossa, on määrätietoinen yritys palauttaa osin jo hävinnyttä kasvistoa. Siellä harvennetun mäntymetsän suojassa kasvaa uusi laakeripuumetsä. Garajonayn opastuskeskuksessa oli nähtävänä myös kasvimaita, joissa viljeltiin häviämässä olevaa aluskasvillisuutta. Keväällä lähistöllä ja osin itse puistossakin oli melko laaja metsäpalo, jonka jäljet edelleen näkyvät surullisen hyvin. Uusi ruohokasvusto on raikkaan vihreää, mutta palaneet puut törröttävät mustana pystytukkana rinteillä. Joulun läheisyys taisi sananmukaisesti jo hiljentää matkailua, kun yrityksistä huolimatta emme päässeet kuulemaan Silboa, Gomeran vihellyskieltä. Ei siis pistettä siitä. Silbo on mielenkiintoinen juttu: sen oletetaan olleen alkuperäisväestön käytössä jo ennen espanjalaisvaltaa ja sitten siirtyneen uuteen kieleen kaukopuheluvälineeksi. Ja nyt matkapuhelimet poistavat sen viimeisenkin hyötykäytön rippeet.


Jouluaatto on täällä vain joulun aloituspäivä, torilla oli suuri yleisötapahtuma keskiyöllä ja rannan disco jakoi musiikkikokemuksia yli aamuneljän. Aattoiltana joulupukki kuitenkin kävi Va benessä. Mari sai kunniapaidan erityisistä ansioistaan vuorovesi- ja virtalaskelmien huolellisesta suorittamisesta Englannin kanaalin alueella. Jaskan paita on ilmeisesti tunnustus muusta harrastustoiminnasta. Teemulla on ollut todella painava kassi tulomatkalla, meidän joululahjatraditioihimme kun kuuluvat erityisesti kirjat. Onpas mukava kun taas riittää lukemista hetkeksi! Ei se kassi paluumatkalle juuri keventynyt, huolellinenkaan lukeminen kun ei kirjoja paljon ohenna.


Aattoiltana kiipesimme sataman yläpuolella olevaan Parador - hotelliin jouluillalliselle. Paradorit ovat Espanjan valtion omistamia melko ylellisiä hotelleja, jotka on usein sijoitettu linnoihin tai entisiin luostareihin. Gomeran Parador on pääosin 1970- luvulla rakennettu uudisrakennus, mutta sen paikka ja puutarha ovat todella hienot. Edellisellä Gomeran käynnillä olimme jo varanneet pöydän, jonka sitten lieväksi hämmästykseksemme saimmekin. Melkein kaikki muut vieraat olivat hotellivieraita. Ruoka oli todella hyvää, lokikirjan liitteenä on nyt viiden ruokalajin menu todisteena hienosta illasta. Joulupäivän aterialle veneessä Jaska sitten avasi Sakun ja Elisen tuoman Amarone- pullon, joka heti nosti muuten yksinkertaisen aterian tasoa monella tähdellä.


Teemun paluulento Suomeen oli 27.12. ja tarkoituksena oli purjehtia yhdessä San Migueliin Teneriffalle, San Miguel on aivan Reina Sofian lentokentän kupeessa. Olimme seuranneet säätietoja koko viikon vähän huolestuneina, WeatherOnLine uhkaili kaiken aikaa yli 20 ms puuskilla, vaikka perustuuli ehkä olisikin melko kevyttä. Passage Weatherinkin kartoilla ajelehti päivittäin muuttuvia vihreitä (25-30 solmua) vastaisen tuulen alueita. Keskiviikkoaamuna lähtiessä tuuli oli melko reipas, huiput huitelivat siellä 15 ms tasolla, mukavasti kuitenkin sivusta. Ehdimme jo miettiä, mitä kaikkea San Miguelissa ehditään vielä tehdä, kun matka meneekin näin joutuisasti. Parin tunnin aikana tuuli vaihteli koko skaalan läpi: ronskista genoapurjehduksesta kevyeen kryssiin ja sammui sitten kokonaan pois. Los Christianosin lähellä tuuli virisi uudelleen, nyt voimakkaana ja täysvastaisena. Märän ja hitaan koneajon jälkeen tulimme San Migueliin, satamassakin vielä vihaiset puhurit ulvottelivat takiloita.


Torstaiaamuna sitten hyvästelimme Teemun, joka lähti viemään alunperinkin Suomesta tuomaansa nuhaa takaisin. Perjantaina on sitten luvassa uusia vieraita. Joulun aikaan täällä on paljon suomalaisia: vieraita, tuttuja ja jopa sukulaisia.


With Teemu we rented a car to discover the nearby villages in the valleys and Garajonay national Park. Garajonay is an ambitious try to recover the almost lost Laurisilva woods. In Christmas eve we had a dinner in the Parador-hotel near the harbor. Santa Claus visited Va bene and brought many new books to reed. On the second day of Christmas we sailed to San Miguel, Tenerife in chancing conditions. San Miguel is in the vicinity of Reina Sofia- air port, from where Teemu returned home on Thursday./J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti