lauantai 4. elokuuta 2012

Jatulintarhoja

29.7 - 4.8. Brest 0 nm

Aikanaan, kun laivat kulkivat pelkällä tuulivoimalla, suotuisten tuulien odottaminen luonnonsatamissa poiki kaikenlaisia rakennelmiakin. Suomen saaristossa on vieläkin nähtävissä jatulintarhoja, eräänlaisia labyrinttejä, joita pitkästyneet merimiehet tekivät asettelemalla kiviä ympyröinä kiemurteleviksi poluiksi silokallioille. Olemme nyt olleet täyden viikon Brestissä ja tuuli jaksaa edelleen puhkua suoraan lounaasta, sieltä minne me olemme menossa.

Suurin piirtein samaan aikaan meidän kanssa tänne saapui s/y Meriida, Matti ja Ida Lindholm. He lähtivät Suomesta meidän jälkeen, mutta ovat ottaneet tämän alkumatkan selvästi urheilullisemmalla otteella. He ovat menossa Karibialle, joten meillä on jonkin aikaa sama matka, aikataulusta ei ole varmuutta. Ettei pitkästymisen välttämiseksi tarvitsisi ryhtyä rakentamaan jatulintarhoja Brestin rantakaduille, olemme pelanneet korttia, pitrua ja sarjaa. Venekuntakohtaiset mitalit kummassakin vaativassa lajissa ovat vielä jakamatta.


Alkumatkasta, Blekingen Sandhamnissa tapasimme Mavilotte- nimisen ruotsalaispurren, joka on ajanut kanssamme samalla aikataululla. Se saapui tänne jo viime lauantaina. Meidän kolmen veneen ansioista pohjoismaiset vierasliput ovat nyt viikon ajan saaneet kyytiä satamatoimiston edessä.


Tuuli ja sen suunta ovat jotenkin olleet keskustelun aiheena melko suosittuja. Pohjoismaisella konseksuksella on todettu, että 3-4 päivän kryssi yli Biskajan 10-15 ms tuulessa ei ole kiva tai tavoiteltava asia. Tilastollisesti heinäkuussa ja elokuun alussa vallitsevien tuulien pitäisikin olla paremmin etelään menijöitä suosivia. Kun keväällä 2004 tulimme t/s Helenalla Kanarialta Cherbourgiin, jouduimme ylittämään Biskajan melkein vastatyynessä. Se keli (NE 5-6 ms) kyllä kelpaisi nyt.

Sääsaitit, joita seuraamme ovat passageweather.com, weatheronline.co.uk ja buoyweather.com. Ne kaikki ovat olleet liikuttavan yksimielisiä sään kehityksestä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sunnuntaista alkaen olisi mahdollisuuksia päästä purjehtimaan. Alkuun olisi tarjolla edelleenkin vastaisen puolisia, mutta heikkeneviä tuulia, maanantaina tuuli kääntyisi lännemmäksi ja tiistaina sitten heikkenisi edelleen ja kääntyisi ehkä jo idän puolelle.


Mieli alkaa jo askarella edessä olevan Espanjan lähestymisessä: sataman viinikaupasta on hankittu varmuuden vuoksi vähän varastoon ranskalaisia viinejä. Jaska kun ei erityisesti luota Galician viineihin. Mari on kaivanut uudelleen esiin jonkin aikaa sivussa olleen Espanjan kirjansa. Ja huomaa sen jo Va benen lounaskattauksestakin. Listalle on ilmaantunut ”sen tapasii”, niin kuin Esteri-täti sanoisi.


Va bene has now been in Brest for a week. Not because of architectural heritage but constant SW winds. Together with another Finnish boat we will start(propably tomorrow) the crossing over the Biscay to A Coruna, Spain. /J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti