torstai 8. marraskuuta 2012

gå mera


La Gomera on Espanjan Pori, suurmiehet voivat syntyä tai käydä siellä. Suurmieheksi kuitenkin tullaan vain lähtemällä sieltä pois ja jälkipolvet sitten irrottelevat siitä sen, minkä ilkeävät. Tästä lähteestä Kolumbus joi ennen lähtöään Amerikkaan 6.9.1492, tässä kirkossa Kolumbus todennäköisesti kävi ja tässä talossa hän ehkä vieraili, mahdollisesti jopa yöpyi, tässä tornissa Kolumbuksen mahdollinen rakastettu oli vangittuna. Se porilainen suurmies muuten oli Akseli Gallen-Kallela.


Viime perjantaina tänne tultaessa ja satamaan ajettaessa vetolaitteesta kuului pariin otteeseen tyhjäkäyntikierroksilla kummaa kolinaa ja runkoon tuli tärinää. Ei niin paljon kuin irronnut potkurin lapa aiheuttaisi, mutta jotain outoa kuitenkin. Sataman reunalla saksalainen Andy Altenhofer pitää pientä metallityöpajaa ja sukeltaakin tarvittaessa. Hän kävi katsomassa, että potkuri on kunnossa, lavat asennettu oikein eikä veden alla edes kuulunut mitään outoja ääniä koneen käydessä (!). Hän lisäsi vesivaseliinia lapojen hampaisiin, todennäköisesti sielunhoidollisista syistä. Las Galletasin keikutuksessa melkein poikki hiertyneet lepuuttimien köydet menivät uusintaan. Paikallisen venetarvikekaupan valikoima on suppea, mutta tilaamalla saa useimmat tavarat muutamassa päivässä. Nyt odotamme vielä uusia kumisia kiinnitysköysien joustimia, niitäkin meni Teneriffan puolella tappiolistalle.


Veneen välittömän huollon jälkeen ohjelmassa oli bussimatkailua: tiistaina ensin Valle Gran Reyhin. Se on erityisesti saksalaisten suosiossa oleva rantakohde (lue: nakuilurantakohde), ravintoloiden ruokalistatkin ovat saksaksi. Rankkasateesta johtunut sähkökatko sulki useimmat lounaspaikat, siinä avoinna olleessakin kahvi oli huonoa. Tämä ravintola teki pakosta hyveen: asiakkaille tarjottiin ylimääräisenä jälkiruokana pieni jäätelö, pilalle se joka tapauksessa olisi sulanut. Keväisen kansallispuiston metsäpalon jälkien raivaus maantien varressa oli edelleen menossa, rankkasade oli aiheuttanut pieniä lisäsortumia vuoristotiellä ja bobcatit siirtelivät kiviä ja liejua pois autojen tieltä.

Torstaina oli vuorossa toinen bussiretki. Gomeralla on kaksi päätietä ja nyt vuorossa oli siis linja kaksi: päätietä 2 Vallehermoson kaupunkiin saaren pohjoisrannalle. Sää oli ensimmäistä keikkaa parempi ja näkymät olivat tosi komeita. Matkan nautittavuutta lisäsi Vappu-anopin tyyppinen erittäin puhelias etupenkin matkustaja. Ei henkilönä, mutta ohjelmajohtajan ote oli niin vahva, että keskusteluun syventynyt bussinkuljettaja ajoi hyvin kohtuullista vauhtia, mikä mahdollisti maisemien tarkkailun. Toisin kuin tiistainen formulakisoista ilmeisen viehättynyt kuski. Matkan varrella on Las Rosasin kylä, jonka erikoisuutena on Gomeran vihellyskielen (aineetonta maailmanperintöä) esittely. Bussi ei kuitenkaan pysähtynyt vaan puhalsi ohi. Katsotaan sitten joulun maissa, kun tulemme tänne uudelleen. Jos silloin vaikka vuokrattaisiin auto.


Gomeralla kestävän matkailun periaate on otettu vakavasti, saarella ei ole kansainvälistä lentokenttää ja hotellitarjontakin on melko vähäistä, ilmeisesti isompien saarten kokemusten opettamana. Kohtuullisen kokoisia risteilijöitä pistäytyy satamassa harvakseltaan, suomalainen Katarina kävi tiistaina. Pääosan matkailijoista muodostavat muilta saarilta laivoilla tulleet päiväkävijät. Kävelyreittejä on tarjolla runsaasti ja ne tuntuvat olevan suosittuja. San Sebastianin nähtävyydet ovat Kolumbuksen lisäksi melko pienimuotoisia, esimerkiksi Meksikon -68 olympialaisten muistotuli rantakivillä. Aika matalat kaiteet siinäkin.


La Corunasta heinäkuun lopusta kanssamme osittain samaa jalkaa kulkenut brittiläinen J122- vene OoJah lähti tänään kohti Las Palmasia ja ARC:n lähtöä. Sen kippari on osallistunut ralliin kymmenen vuotta sitten ja on nyt vaimonsa kanssa lähdössä uudelleen. Oli hauska nähdä hyvästijättökierroksen laajuus laiturilla: karavaani kulkee ja iso joukko veneitä ja ihmisiä tutustuu toisiinsa. OoJah tuli Portugalista Kanarialle Marokon kautta, kuten muutama muukin täällä nyt oleva vene.


La Gomera is famous about the fact that Columbus left here for India or America, or whatever. San Sebastian is full of places where he might have visited. Otherwise the city is calm and beautiful, the landscape is greener than the main islands in the east. Been travelling by bus in Valle Gran Rey and Vallehermoso. We will return here by Christmas after the visit to La Palma and Gran Canaria. /J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti