perjantai 5. huhtikuuta 2013

edelleen Agadirissa



Rako, jossa livahdimme Lanzarotelta tänne Agadiriin, oli ilmeisen hyvä ja oikea-aikainen. Täältä taakse- ja eteenpäin katsoen. Sääennusteet tarjoilevat lähipäiviksi kaiken aikaa pohjoisia, melko koviakin tuulia. Atlantin ylittävät matalapaineet ajelevat eteläistä reittiä ja niitä tuulia tässä on nyt ihmetelty. Nukkumiseenkin on tullut uusi lisäsävy: puuskan aiheuttamaa veneen heilahtavaa liikkeellelähtöä ei huomaa kovinkaan selvästi, mutta köysien aiheuttaman äkkipysäyksen kyllä tuntee. Meillä on mukana runsaasti kumijoustimia, niillä nykiminen pysyy kohtuudessa. Aika reipasta menoa se on, kun maista katselee veneiden liikkumista: eritahtinen liikkuminen korostaa vauhdin vaikutelmaa. Veneet on kuitenkin sijoiteltu väljästi, mitään kolinaa tai kolhimista ei pääse syntymään. Näillä matalapaineilla olisi nyt parempaa käyttöä Suomen suunnalla, lumetkin sulaisivat joutuisammin. Hus, sinne.



Aamulla, kauppaan kävellessä uimarannan päällä näkyi selvästi tuulen ja murtuvan aallokon yhteisvaikutuksesta syntyvä suolaspray. On helppo kuvitella, mitä tällainen jatkuva maustaminen yhdessä kovan auringonpaisteen kanssa tekisi veneelle pidempään jatkuessaan. Satamiin pidemmäksi aikaa jätetyt veneet onkin täällä helppo tunnistaa: metalli- ja lasikuitupinnat muuttuvat himmeiksi ja hiekkapöly viimeistelee vaikutelman. Siinä suhteessa viime päivien sateet ovat olleet tervetulleita, perjantain vastaisen yön rankkasade siivosi takilan paremmin kuin mikään huonolla paineella toimiva vesiletku.



Surffaajat ovat tyytyväisiä kovien tuulien nostamaan aallokkoon: nyt kaupungin tosipitkästä hiekkarannastakin on tullut ihan kelpo surffimesta. Aamusta lähtien märkäpukuisia lautojen päällä makailijoita on siellä näkynyt runsaasti. Se on aivan uusi maisemaefekti, kuin hyljelauma. Tämä kulmakunta on muutenkin surffareiden suosiossa, kolmisenkymmentä kilometriä pohjoiseen on Insoumne, joka taitaa olla alan top-paikka. Bussilla kylän läpi ajettaessa näkyi surffikauppoja ja –kahviloita ja kymmeniä laudan kantajia. Täällä Agadirin satamassa on ranskalainen vene, perhemiehistöllä. Sen kippari kertoi ystävänsä tuoneen perheen auton tänne, jotta he pääsisivät helposti surffaamaan. Eilen veneen kannella sitten näkyikin katkennut lauta ja kippari kyseli mahdollisia laudan korjaajia.



Nyt yhteen suihkuun kolmesta on saatu letku. Sen alapään jenga ei ole hanan kierteeseen sopiva ja pääosa vedestä karkaa siitä, paine laskee eikä itse luuriosasta tipu juuri mitään. Jaska osti Essaouirasta oman suihkuletkun, joka oli tänä aamuna ensi kertaa kokeilussa. Sen jenga on erilainen kuin ikkunallisen kopin hanassa, mutta sopii viereisen, täysin pimeän kopin hanaan. Kopin lamppu on palanut, mutta ei hätää, ei ovikaan mene kiinni. Oman suihkun letku alkoi vuotaa heti toisella käynnistyksellä. No, eihän sen ikuinen pitänyt ollakaan, vähän lyhyeksi investoinnin kuoletusaika (30 dirhamia = 2,70 €) kyllä jäi. Tätä ei ole tarkoitettu miksikään valitukseksi, täkäläinen siisteysstandardi vain näyttää poikkeavan vähän direktiivin määrittelemästä. Se, että yksi kolmesta lavuaarista on ollut tukossa koko ajan, ei tunnu ketään haittaavan, kun kaksi toimivaa on vielä jäljellä.



Tänne tulon säärako oli hyvä, mutta täältä pois pääsy edellyttäisi toista, suunnilleen saman pituista säyseämpää kelijaksoa. Sitä nyt odotellaan aivan levollisella mielin. Eilen vielä näytti siltä, että ensi keskiviikkona sellainen saattaisi olla. Tämän päivän ennusteet ovatkin sitten jo eri mieltä. Jos ette tiedä, missä Agadir on, se on siinä kirkkaamman vihreän pikku täpän kohdalla. Kun nyt näyttää siltä, että viihdymmekin täällä ajateltua vähän pitempään, taidamme hyödyntää syntynyttä aikareserviä matkailemalla vielä Marrakeshiin, bussilla. Niin ei tarvitse tehdä sitä Rabatista kuten ensin suunnittelimme. Ja varataan sitten hotellista huone, suihkulla.

The weather window to come here was excellent but short. The lows coming from the Atlantic are in Southern route. A more Northern route would make local winds milder here + would help in melting the snow at home. Surfers need not to go out from the city, the beach has been crowded with them. We try to find another 3-4 days slot of NW winds, with not too raff seas to go to Mohammedia. When waiting the weather to turn suitable we’ll take the bus to Marrakesh, another World Heritage site. The local long distance buses are new and have air conditioning, it is an enjoyment to travel in them. /J/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti